Recipe — kuchnieświat
SZPINAKOWY BÖREK
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
Na dzisiejszym rogu tureckiej kuchni! SZPINAKOWY BÖREK Składniki: 1 arkusz ciasta filo (YUFKA) 250 gram szpinaku 1 cebula 1 łyżka masła 1/3 szklanki oleju Sól Pieprz Papryka w proszku (PUl BIBER) 1 szklanka sera lor (lub biały ser) Przygotowanie: Umyj i posiekaj szpinak na drobne kawałki. Posiekaj cebulę na drobne kawałki. Rozpuść masło na patelni i dodaj cebulę. Smaż cebulę aż się lekko zrumieni. Dodaj szpinak do patelni i kontynuuj smażenie, aż puści wodę i woda odparuje. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Odstaw przygotowaną mieszankę szpinakową do ostygnięcia. Rozłóż arkusz ciasta filo na płaskiej powierzchni. Polej olejem i podziel na...
- Tags: kuchnieświat, Turecki sklep, tureckikuchnia
Przepis na sałatkę z kuskusem
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
Sałatka z kuskusem to odpowiednie danie na ciepłe dni. Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 8 minutSkładniki do sałatki z kuskusem:1 szklanka kuskusu1 cebula1 zielona papryka1 czerwona papryka1 łyżka oliwy z oliwek1 cytryna1 łyżeczka soli1 garść orzechów włoskich5 suszonych pomidorów15 oliwek1 garść natki pietruszki1 garść koperku Porada dotycząca sałatki z kuskusem:Możesz dodać do sałatki dowolne składniki, w zależności od swojego gustu. Świeżą cebulę, startą marchewkę, kukurydzę, groszek, kiszone warzywa, ser... opcje są nieograniczone! Jak zrobić sałatkę z kuskusem?Posiekaj drobno cebulę i papryki, a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i przeźroczyste.Kuskus...
LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! SKŁADNIKI (CIASTO) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki SKŁADNIKI (FARSZ) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 pomidory 1 ząbek czosnku ½ zielonej papryki natka pietruszki sól czarny pieprz czerwony pieprz PRZYGOTOWANIE Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Obrać...
SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem Polecam przepis na simit — pyszne tureckie precle z sezamem. W tureckich miastach i miasteczkach znajdziecie simit evi, czyli piekarnie w których sprzedaje się te wypieki, a na tureckich plażach będą je zachwalać simitçi. Dziś ten smak możecie odtworzyć we własnej kuchni! Smacznego! SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli 4 g drożdży SKŁADNIKI (DO SMAROWANIA I DEKORACJI) sezam do posypania woda oliwa PRZYGOTOWANIE Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min....
- Tags: BulgurPl, kuchnieświat, Turecka, tureckikuchnia
Sucuklu yumurta czyli jajko z kiełbasą sucuk
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
Witajcie. Będzie to kolejny wpis o zdrowym odżywianiu według Canan Karatay. Dzisiaj opiszę jak powinno wyglądać według niej zdrowe śniadanie. Przede wszystkim musimy zrezygnować ze wszystkiego rodzaju pieczywa, zarówno chleba jak i dodatków typu borek, pogaca, placki czy naleśniki. Nie jemy również tak popularnych w Turcji frytek czy innych smażonych w głębokim tłuszczu warzyw. Zdaję sobie sprawę, że zrezygnowanie z pieczywa dla Polaka nie jest może wielkim wyrzeczeniam ale dla Turka już tak. Oni jedzą chleb nawet z makaronem. Chleb dla Turków był, że tak powiem napychaczem żołądka. kiedy w lodówce wiało pustką gotowano paczkę makaronu z paastą pomidorową i...
- Tags: BulgurPl, kiełbasą, kuchnieświat, sucuk, Turecka, tureckikuchnia