SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem

Posted by Mohammadreza Makhloughi on

SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem

Polecam przepis na simit — pyszne tureckie precle z sezamem. W tureckich miastach i miasteczkach znajdziecie simit evi, czyli piekarnie w których sprzedaje się te wypieki, a na tureckich plażach będą je zachwalać simitçi. Dziś ten smak możecie odtworzyć we własnej kuchni! Smacznego!

tureckie precle z sezamem

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 g drożdży

 

SKŁADNIKI (DO SMAROWANIA I DEKORACJI)

  • sezam do posypania
  • woda
  • oliwa

 

PRZYGOTOWANIE

 turecki przepis

  1. Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min.
  2. Podzielić ciasto na cztery kawałki. Zrobić ruloniki o długości 15-20 cm. Zostawić je na stolnicy i znów odczekać 10 min.
  3. Posmarować stolnicę oliwą i rozciągnąć rulony do około 80c m. Muszą być cienkie.
  4. Następnie złożyć je na pół, a potem zrolować jak warkocze (patrz zdjęcie).
  5. Gotowe „warkocze” najpierw obtoczyć w wodzie a potem w sezamie.
  6. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Piec rozgrzać do temperatury 40 °C i wyłączyć. Włożyć blachę, zamknąć piec i czekać 20 min.
  7. Potem wyjąć blachę. Rozgrzać piec do temperatury 220 °C i znowu włożyć blachę.
  8. Piec do zrumienia około 10 min.

turecki simit

tureckie jedzenie simit

 

domowy simit


Share this post



← Older Post Newer Post →