Recipe — turecki spożywczy
Mercimek Köftesi - Tureckie wegan klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
mercimek Köftesi - Tureckie wegan klopsiki z soczewicy i kaszy bulgurMercimek köftesi to popularne tureckie danie z czerwonej soczewicy, kaszy bulgur, warzyw i przypraw. Jest to pyszna i zdrowa przekąska lub danie główne, które jest bogate w białko i błonnik. Mercimek köftesi jest również dobrym źródłem żelaza i innych składników odżywczych. Składniki:1 szklanka czerwonej soczewicy1 szklanka drobny kaszy bulgur1 cebula, posiekana1 łyżka pasty pomidorowej/Pasta paprykowa 1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki papryki1/4 łyżeczki czarnego pieprzuSól do smakuPrzygotowanie:Ugotuj soczewicę w wrzącej wodzie, aż będzie miękka, około 20 minut.Odcedź soczewicę i dodaj ją do miski z kaszą bulgur.Dodaj cebulę, pastę pomidorową, kumin, paprykę, czarny pieprz...
- Tags: aromatyczne danie, BulgurPl, kuchnia turecka, Turecki sklep, turecki spożywczy, Turkish Market
Şalgam turecki napój
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
OSTRA SOKOWA NAPOJ ŞALGAMOstry szalgam/Shalgam to napój charakterystyczny dla tureckiej kuchni. Główne składniki, dostępne w naszym tureckim sklepie online, to sok z kiszonej kapusty, sok szalgamu, ocet granatowy i ostra papryka. Sok szalgamu jest otrzymywany z kwaśnych korzeni czarnego rzodkiewnika i jest powszechnie spożywany w tureckich miastach, takich jak Ankara i Konya.Smak ostrego szalgamu, którego autentyczny smak , łączy kwaśny smak z soku kiszonej kapusty, delikatną słodycz z sokiem szalgamu i odświeżającym aromatem ocetu granatowego. Ostra papryka, dodaje temu napojowi charakterystyczną ostrość. Ostry szalgam jest często wybierany jako doskonałe uzupełnienie do tradycyjnych tureckich potraw, takich jak dania mięsne i kebaby.KORZYŚCIOstry...
Przepis na sałatkę z kuskusem
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
Sałatka z kuskusem to odpowiednie danie na ciepłe dni. Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 8 minutSkładniki do sałatki z kuskusem:1 szklanka kuskusu1 cebula1 zielona papryka1 czerwona papryka1 łyżka oliwy z oliwek1 cytryna1 łyżeczka soli1 garść orzechów włoskich5 suszonych pomidorów15 oliwek1 garść natki pietruszki1 garść koperku Porada dotycząca sałatki z kuskusem:Możesz dodać do sałatki dowolne składniki, w zależności od swojego gustu. Świeżą cebulę, startą marchewkę, kukurydzę, groszek, kiszone warzywa, ser... opcje są nieograniczone! Jak zrobić sałatkę z kuskusem?Posiekaj drobno cebulę i papryki, a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i przeźroczyste.Kuskus...
LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! SKŁADNIKI (CIASTO) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki SKŁADNIKI (FARSZ) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 pomidory 1 ząbek czosnku ½ zielonej papryki natka pietruszki sól czarny pieprz czerwony pieprz PRZYGOTOWANIE Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Obrać...