Tureckie klopsiki Kofty z Tekirdağ
tarihinde Mohammadreza Makhloughi tarafından gönderildi
TURYSTYCZNA PODRÓŻ DO TURECKIEJ KUCHNI!
KÖFTE TEKIRDAG
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu paprykowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do köfte Tekirdag
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 bukiet natki pietruszki
Przygotowanie:
- Kaszę bulgur przełóż do miski i zalej ciepłą wodą, tak aby ją przykryła. Odstaw na 15 minut.
- Cebulę zetrzyj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Dodaj koncentraty pomidorowy i paprykowy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- W misce umieść mielone mięso, namoczoną kaszę bulgur, cebulę z przyprawami, sól i jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy formuj niewielkie kulki, nadając im owalny kształt. Następnie usmaż je na grillu lub na patelni.
- Przełóż kotleciki na talerz, udekoruj natką pietruszki i podawaj.
Zanurz się w tajemnicach tureckiej kuchni, przygotowując wyjątkowe danie - Köfte Tekirdag. W naszym sklepie online znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do tego tradycyjnego tureckiego przysmaku. Smacznego!
Bu gönderiyi paylaş
- Etiketler: aromatyczne danie, BulgurPl, kuchnia turecka, Turecki sklep, Turkish Market