TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli turecki rosół z kurczaka
tarihinde Mohammadreza Makhloughi tarafından gönderildi
Turecki rosół z kurczaka. Prosty przepis na rosół — potrawę znaną i lubianą w Polsce, tu w odrobinę innym, tureckim wydaniu. Jeśli chcesz zacząć przygodę z kuchnią turecką, ale nie lubisz dużych eksperymentów kulinarnych, ten przepis jest dla Ciebie! Smacznego!
- Przepis dla 4 osób
- Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 143 kcal
- Łatwość przyrządzenia: normalne
- Całkowity czas wykonania: 60 minut
SKŁADNIKI:
- pomidor — 2 duże sztuki
- pierś kurczaka — 1 sztuka
- rosół — 2 szklanki
- koncentrat pomidorowy — 1 łyżka
- masło — 1 łyżka
- makaron ryżowy — 5 łyżek
- sól — szczypta
- czarny pieprz — szczypta
- cytryna — 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE
- Umyć kurczaka, włożyć do garnka i ugotować do miękkości.
- Wyjąć kurczaka, podzielić w kawałki ręką.
- Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przykryć i dusić 3-4 minuty.
- Dodać koncentrat, wlać rosół i przykryć. Gotować 10 minut.
- Dodać ugotowanego kurczaka i wsypać makaron, zamieszać i gotować, aż makaron zmięknie.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny. Można udekorować natką.
Bu gönderiyi paylaş
- Etiketler: BulgurPl, tureckikuchnia