SZPINAKOWY BÖREK
tarihinde Mohammadreza Makhloughi tarafından gönderildi
Składniki:
- 1 arkusz ciasta filo (YUFKA)
- 250 gram szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki oleju
- Sól
- Pieprz
- Papryka w proszku (PUl BIBER)
- 1 szklanka sera lor (lub biały ser)
Przygotowanie:
Umyj i posiekaj szpinak na drobne kawałki. Posiekaj cebulę na drobne kawałki. Rozpuść masło na patelni i dodaj cebulę. Smaż cebulę aż się lekko zrumieni. Dodaj szpinak do patelni i kontynuuj smażenie, aż puści wodę i woda odparuje. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Odstaw przygotowaną mieszankę szpinakową do ostygnięcia. Rozłóż arkusz ciasta filo na płaskiej powierzchni. Polej olejem i podziel na 4 części. Równomiernie rozłóż przygotowaną mieszankę szpinakową na każdej części ciasta. Pokrusz ser lor i posyp go na wierzchu mieszanki szpinakowej. Złóż ciasto w kształcie trójkąta, nadając mu formę bułeczki. Ułóż bułeczki na natłuszczonej blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Bu gönderiyi paylaş
- Etiketler: kuchnieświat, Turecki sklep, tureckikuchnia