LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami
tarihinde Mohammadreza Makhloughi tarafından gönderildi
Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego!
SKŁADNIKI (CIASTO)
- ½ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 g drożdży
- 1½ szklanki mąki
SKŁADNIKI (FARSZ)
- 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju)
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- ½ zielonej papryki
- natka pietruszki
- sól
- czarny pieprz
- czerwony pieprz
PRZYGOTOWANIE
-
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Obrać i umyć cebulę, czosnek i pomidory. Zetrzeć je. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.
-
Podzielić ciasto na 8 części. Rozsypać mąkę na blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką.
Bu gönderiyi paylaş
- Etiketler: BulgurPl, kuchnieświat, Turecki sklep, turecki spożywczy, tureckikuchnia, Turkish Market