LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami

tarihinde Mohammadreza Makhloughi tarafından gönderildi

Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego!

 

Lahmacun Tureckie

SKŁADNIKI (CIASTO)

  • ½ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 g drożdży
  • 1½ szklanki mąki

 

SKŁADNIKI (FARSZ)

  • 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ zielonej papryki
  • natka pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • czerwony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Obrać i umyć cebulę, czosnek i pomidory. Zetrzeć je. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Podzielić ciasto na 8 części. Rozsypać mąkę na blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką.

Lahmacun Turkish


Bu gönderiyi paylaş



← Daha eski gönderi Daha yeni gönderi →