Tureckie klopsiki Kofty z Tekirdağ

Posted by Mohammadreza Makhloughi on

TURYSTYCZNA PODRÓŻ DO TURECKIEJ KUCHNI!

KÖFTE TEKIRDAG

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu paprykowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do köfte Tekirdag
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 bukiet natki pietruszki

Tureckie klopsiki z Tekirdağ

Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur przełóż do miski i zalej ciepłą wodą, tak aby ją przykryła. Odstaw na 15 minut.
  2. Cebulę zetrzyj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Dodaj koncentraty pomidorowy i paprykowy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  3. W misce umieść mielone mięso, namoczoną kaszę bulgur, cebulę z przyprawami, sól i jajko. Dokładnie wymieszaj.
  4. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kulki, nadając im owalny kształt. Następnie usmaż je na grillu lub na patelni.
  5. Przełóż kotleciki na talerz, udekoruj natką pietruszki i podawaj.

Tureckie klopsiki z Tekirdağ

Zanurz się w tajemnicach tureckiej kuchni, przygotowując wyjątkowe danie - Köfte Tekirdag. W naszym sklepie online znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do tego tradycyjnego tureckiego przysmaku. Smacznego!


Share this post



← Older Post Newer Post →