SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem
Posted by Mohammadreza Makhloughi on
SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem
Polecam przepis na simit — pyszne tureckie precle z sezamem. W tureckich miastach i miasteczkach znajdziecie simit evi, czyli piekarnie w których sprzedaje się te wypieki, a na tureckich plażach będą je zachwalać simitçi. Dziś ten smak możecie odtworzyć we własnej kuchni! Smacznego!
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 4 g drożdży
SKŁADNIKI (DO SMAROWANIA I DEKORACJI)
- sezam do posypania
- woda
- oliwa
PRZYGOTOWANIE
- Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min.
- Podzielić ciasto na cztery kawałki. Zrobić ruloniki o długości 15-20 cm. Zostawić je na stolnicy i znów odczekać 10 min.
- Posmarować stolnicę oliwą i rozciągnąć rulony do około 80c m. Muszą być cienkie.
- Następnie złożyć je na pół, a potem zrolować jak warkocze (patrz zdjęcie).
- Gotowe „warkocze” najpierw obtoczyć w wodzie a potem w sezamie.
- Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Piec rozgrzać do temperatury 40 °C i wyłączyć. Włożyć blachę, zamknąć piec i czekać 20 min.
- Potem wyjąć blachę. Rozgrzać piec do temperatury 220 °C i znowu włożyć blachę.
- Piec do zrumienia około 10 min.
Share this post
- Tags: BulgurPl, kuchnieświat, Turecka, tureckikuchnia