Tureckie klopsiki Kofty z Tekirdağ
Wysłane przez Mohammadreza Makhloughi dnia
TURYSTYCZNA PODRÓŻ DO TURECKIEJ KUCHNI!
KÖFTE TEKIRDAG
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
 - 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
 - 1 cebula
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżka koncentratu paprykowego
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka papryki w proszku
 - 1 jajko
 - 1 opakowanie przyprawy do köfte Tekirdag
 - 2 łyżki oleju roślinnego
 - 1 bukiet natki pietruszki
 

Przygotowanie:
- Kaszę bulgur przełóż do miski i zalej ciepłą wodą, tak aby ją przykryła. Odstaw na 15 minut.
 - Cebulę zetrzyj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Dodaj koncentraty pomidorowy i paprykowy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
 - W misce umieść mielone mięso, namoczoną kaszę bulgur, cebulę z przyprawami, sól i jajko. Dokładnie wymieszaj.
 - Z przygotowanej masy formuj niewielkie kulki, nadając im owalny kształt. Następnie usmaż je na grillu lub na patelni.
 - Przełóż kotleciki na talerz, udekoruj natką pietruszki i podawaj.
 

Zanurz się w tajemnicach tureckiej kuchni, przygotowując wyjątkowe danie - Köfte Tekirdag. W naszym sklepie online znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do tego tradycyjnego tureckiego przysmaku. Smacznego!