Sałatka z kaszą bulgur i warzywami

Wysłane przez Mohammadreza Makhloughi dnia

Wartości odżywcze kaszy bulgur były doceniane na Bliskim Wschodzie już ponad 4000 lat temu. Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum, która jest najwyższej klasy. Jest również najbardziej bogata w wartości mineralne i zdrowotne.Bulgur jednoznacznie wyróżnia się na tle innych kasz, np. manny czy kuskus.

 

SAŁATKA Z KASZY BULGUR I WARZYWAMI

 

Składniki

Sałatka:
200g kaszy bulgur

300 ml bulionu warzywnego

1 czerowna cebula

1 mała cukinia

6 zielonych szparagów

1 zółta papryka

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

 Bulgur salad

Dressing:

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki sosu sojowego

100 ml oliwy z oliwek

skórka z 1 pomarańczy

sok z 1 cytryny

3 łyżki miodu

 

Dekoracja:

70 g orzechów laskowych

1 pomarańcza 

 

Przygotuj folię aluminiową, grill, patelnię, blender i tarkę.

 

Danie dla 6 osób (6 porcji).

Czas przygotowania: 40 minut.

1 porcja (308 g) zawiera 474 kcal.

 

Sposób przygotowania

Sałatka:

Kaszę bulgur zalewamy wrzącym bulionem i zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia.

Warzywa oczyszczamy. Cebulę kroimy na grubsze piórka, cukinię w plasterki, szparagi w krążki, a paprykę w kostkę (ok. 1x1 cm). Warzywa ukladamy na folii aluminiowej, dodajemy oliwę, sól,pieprz. Z folii składamy kopertę. Umieszczamy na ruszcie grilla i grillujemy po 5 minut z każdej strony.

Dressing:

Ząbki czosnku siekamy. Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.

Sposób podania:

Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, a następnie obieramy ze skórki. Wystudzoną kaszę mieszamy z warzywami i pokrojoną w cząstki pomarańczą. Całość polewamy dressingiem i posypujemy skórką startą z pomarańczy.

Smacznego!

 Salatka bulgur

Źródło: Daria Ładocha, Karol Okrasa "Jeść zdrowiej"

 

 

 https://bulgur.pl/collections/dry-goods/Legumes

 

 

 

 

 

 


Udostępnij ten post



← Starszy post Nowszy post →