Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
Wysłane przez Mohammadreza Makhloughi dnia
Wartości odżywcze kaszy bulgur były doceniane na Bliskim Wschodzie już ponad 4000 lat temu. Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum, która jest najwyższej klasy. Jest również najbardziej bogata w wartości mineralne i zdrowotne.Bulgur jednoznacznie wyróżnia się na tle innych kasz, np. manny czy kuskus.
SAŁATKA Z KASZY BULGUR I WARZYWAMI
Składniki
Sałatka:
200g kaszy bulgur
300 ml bulionu warzywnego
1 czerowna cebula
1 mała cukinia
6 zielonych szparagów
1 zółta papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Dressing:
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki sosu sojowego
100 ml oliwy z oliwek
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu
Dekoracja:
70 g orzechów laskowych
1 pomarańcza
Przygotuj folię aluminiową, grill, patelnię, blender i tarkę.
Danie dla 6 osób (6 porcji).
Czas przygotowania: 40 minut.
1 porcja (308 g) zawiera 474 kcal.
Sposób przygotowania
Sałatka:
Kaszę bulgur zalewamy wrzącym bulionem i zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia.
Warzywa oczyszczamy. Cebulę kroimy na grubsze piórka, cukinię w plasterki, szparagi w krążki, a paprykę w kostkę (ok. 1x1 cm). Warzywa ukladamy na folii aluminiowej, dodajemy oliwę, sól,pieprz. Z folii składamy kopertę. Umieszczamy na ruszcie grilla i grillujemy po 5 minut z każdej strony.
Dressing:
Ząbki czosnku siekamy. Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.
Sposób podania:
Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, a następnie obieramy ze skórki. Wystudzoną kaszę mieszamy z warzywami i pokrojoną w cząstki pomarańczą. Całość polewamy dressingiem i posypujemy skórką startą z pomarańczy.
Smacznego!
Źródło: Daria Ładocha, Karol Okrasa "Jeść zdrowiej"
https://bulgur.pl/collections/dry-goods/Legumes